Автор: Иво Стоянов
Адам Драйвър е в топ 5 на най-престижните, награждавани и уважавани актьори в света, но тук, Мат Деймън не му отстъпва актьорски в нито един момент.

Последният дуел

“Последният дуел” (The Last Duel), е не просто скъпоценно бижу, но е и от онези касови филми за интелигентна и по-зряла публика, на които преди се радвахме без да ценим достатъчно и без да подозираме, че скоро почти ще изчезнат (“Гладиатор”, “Смело сърце”, “Форест Гъмп”, “Троя” и много други). Те постепенно отстъпиха място на безброй поредици, саги, адаптации и други подобни, преди години считани за по-тийн насочени продукции, сред които има страхотни филми, но и видима липса на разнообразие.

The Last Duel издава сюжета в заглавието си, а именно последния дуел до смърт провел се в Европа, по точно във Франция, през 14-и век. Маргарет (Джоди Комър) обвинява приятел от детството на съпруга си в изнасилване. Жак (Адам Драйвър) отрича, а Жан (Мат Деймън) се чуди на кого да вярва, Единият ще умре, а ако това е Жан, законът повелява Маргарет да бъде изгорена жива.

Jodie Comer се превърна в международна сензация благодарение на ролята си на серийна убийца в сериала Killing Eve. Въпросната роля и спечели Emmy и на BAFTA за главна актриса в драма.

Епичен и мащабен филм

Става въпрос за епичен, мащабен, наситен с напрежение и насилие филм, но и с много драма, нюанси и различни гледни точки. Брилянтният сценарий разказва ключовите събития довели до дуела, като ни представя три различни гледни точки, като на моменти виждаме едно и също събитие, разказано или просто преживяно по коренно различен начин и от тримата главни герои.

Как мъжете гледат на жените, как ги третират и как егото им се отразява на отношенията им с тях, двойните стандарти при различните полове, съзнателното самозалъгване при мъжете и ролята на жената в обществото са само част от най-добрите моменти, които филмът на Ридли Скот (режисьор на гореспоменатия “Гладиатор”, както и на “Пришълецът”) засяга.

Джоди Комър, една от най-талантливите актриси в света, с нечовешки престиж благодарение на сериала Killing Eve, е умопомрачителна във филма, заслужава всички възможни награди. Мат Деймън и Адам Драйвър са страхотни, а Бен Афлек и Хариет Уолтър впечатляват в по-малки роли.

Въпреки, че е сценарист и продуцент, Афлек продължава да не е особено уверен в актьорския си талант, поради което си е поверил малка, но пък ключова, а и доста палава роля.

Най-доброто

Най-доброто: Сценарият, написан от Бен Афлек, Мат Деймън и Никол Холофшънър. Деймън и Афлек са носители на Oscar за първия си общ сценарий – култовия Good Will Hunting (Добрият Уил Хънтинг, 1997г.). Любопитно е да се отбележи, че и при първия им общо сценарий, Деймън играеше главна роля, а Афлек второстепенна.
Най-силният момент във филма е гледната точка на Маргарет, както и последният дуел. 

Най-лошото: Колко неоценен остана от зрителите, които позволиха филмът да се превърне във финансово фиаско.

Накратко – филм, който ще остане много дълго с вас, в съзнанието и мислите ви, 10 от 10!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments