Автор: Иво Стоянов

 

*Ако има жив човек, който още не е гледал специалния епизод, текстът има спойлери.

Повечето хора не знаят, но носталгията е пряко свързана с емоционалното остаряване. Добър пример е доказаният психологически факт, че човек остарява емоционално когато спре да слуша нова музика. Това най-често се случва между 30 и 33 годишна възраст. След това идва заучената фраза: “вече не правят хубава музика, не е като едно време”. Това разбира се никога не може да бъде вярно, колкото и някои по-неразвито интелигентно-емоционални хора да си го вярват или просто да не могат да го осъзнаят. Това усещане е пряко свързано с носталгията и спомените за по-хубави, по-динамични и по-емоционални млади години. Макар и по-рядко, този феномен се простира и към киното и ТВ сериалите. И точно тук идва “Приятели”, любимият сериал на цяло поколение, на милиони хора, които усещат специална връзка с него, което може да го гледа 10094 пъти, и което рядко се вълнува от нови сериали. Или дори да го прави, смята, че те не могат да се мерят с неговите Friends. “Приятели” често е и любимият сериал на хората, които не гледат сериали, тези, които са гледали 4 в целия си живот, но са убедени, че “Приятели” е най-добрият на всички времена, алтернативата на тези хора обикновено е “Игра на тронове”.

Продуцентите на този специален епизод са дори по-добре запознати от мен с горепосочените факти и не са се постарали въобще да представят нещо различно от това, което тази маса хора би искала да види. А именно шестимата актьори, които видимо се страхуват да се отпуснат и се придържат към ролите си от сериала, с тази разлика, че множеството пластични операции при четирима от тях съсипват илюзията при по-циничните зрители. Комбинация от най-добрите моменти. Цялостно усещане за позитивизъм и доброта, тотална липса на социални или политически коментари (извън лекото загатване за нещо подобно при сцената с Лейди Гага, ненапразно, най-критикуваният момент от феновете). Тези решения не са изненада, все пак една от най-известните черти на сериала е именно тази, персонажите сякаш живееха в паралелна Вселена, където никой никога нямаше социални, политически или икономически проблеми (с много малки изключения).

Това, което ме изненада обаче е отказът на масата хора да видят, че става въпрос за силно продуциран епизод, в който импровизация и натуралност не са допуснати по никакъв начин. Всеки от шестимата актьори е взел по 5 милиона долара този един единствен ден работа. В замяна е видимо, че всеки от тях е казал, това което му е било наредено. И тук, донякъде разбирам продуцентите, отчаяни, че сценаристите на сериала отказват да направят какъвто и да е вид продължение, жадни за нови истории и новини, за нова наратива, те си измислят, че Дейвид Шуймър и Дженифър Анистън са имали неуспешно влюбване един към друг в първите два сезона поради факта, че винаги единият е бил обвързан. Абсолютно нелеп и видимо режисиран анекдот, на който обаче милиони наивни фенове вярват. Нова сензация, за която всички медии пишат денонощно вече с дни. Все пак, Анистън винаги е била любимата “жертва” на Холивуд, двата и развода и отказът и да бъде майка винаги са били любими теми на жълтата преса. Сега си имат нова история, как актрисата евентуално е пропуснала любовта на живота си заради лош късмет… Анистън за пореден път лъсна като най-голямата звезда сред шестимата, като медийното лице на сериала. Но тук пак казвам, не виня продуцентите, още по-малко актьорите, така функционира светът, такава е психологията на масата народ.

Въпреки тоталната липса на оригиналност, иновативност и истинска импровизация, специалният епизод имаше и добри моменти. Лиса Кудроу лъсна за пореден път като най-добрата актриса сред шестимата (тя има най-много награди за сериала, както и най-много успешни проекти след него) на четенето на иконични диалози от сериала около масата. Матю Пери видимо не се чувстваше на място и най не смееше да бъде нещо различно от Чандлър, актьорът буквално говореше само за да завършва фразите на други със саркастични шеги, с едно единствено изключение, може би единственият истински момент в тези 99 минути, когато се опита да говори за паник атаките преди всички епизоди заснети пред жива публика, но разбира се, не му беше даден шанс да се разгърне, или тези моменти не са в монтажа, защото трябва да се преструваме, че всичко е съвършено. За незапознатите, актьорът е признавал, че по време на втората половина на сериала страда от тежка форма на алкохолизъм и други пороци, с които се бори с години. Сега разбираме, че тези паник атаки може би са имали общо, надявам се да е добре, защото наистина е тъжно да го гледаме в този вид. За сметка на това, Мат ЛеБланк беше видимо ентусиазиран, харизматичен и енергичен, бих казал, че износи това събиране на гърба си, както и че се вълнува най-силно за 5-те милиона, които ще получи. Все пак неговата кариера след сериала за провалът “Джоуи” и средно успешният “Епизоди”, където играе себе си и дискутира живота си след “Приятели”, човекът отдавна е приел, че това ще бъде целият му живот.

На последно място, но не и по важност, химията и любовта между шестимата актьори си остава най-големият плюс на сериала, частта, която никога не е била фалшива, и която е обречена да работи винаги. Това, което ще кара милионите запалени фенове да се връщат отново и отново, което поражда въпроса: Може да не са способни на нищо ново и оригинално, но въобще нужно ли им е? Ще оставя всеки да отговори сам за себе си. А дотогава: Pivot! Pivot! Pivot! Pivot! Pivot!

Шестте звезди заедно с режисьора на специалния епизод – Бен Уинстън

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments