Автор: Иво Стоянов

 

Сериалите отдавна изместиха киното и се превърнаха в продуктите с най-качествените истории,  2021-а г. беше поредната много силна година за малкия екран, който продължава да изживява своята златна ера. Има твърде много качествена телевизия, толкова, че няма как всичко да бъде изгледано, но това са 10-те най-добри заглавия за изминалата година, тези, които нямате оправдание да не сте гледали.

 

10. Squid Game (Игра на калмари) – Netflix

Какво е? Squid Game се превърна в събитието на годината, най-гледаната продукция не само в историята на стрийминг гиганта Netflix, но и сред всички други платформи, над един милиард души са гледали сериала. Става въпрос за южно-корейска драма от 9 епизода, която разказва за група от 456 души, до един отчаяни от живота, най-вече заради непрекъсната бедност, в която живеят, както и за мистериозна елитна организация, която се възползва от обстоятелствата и им предлага да играят детски игри срещу огромни суми пари, те приемат, без да осъзнават, че не мечтите им, а най-големите им кошмари са на път да се сбъднат.

Защо е тук? Заради перфектната драматизация за липсата на търпение на огромния процент бедни хора срещу все по-нарастващата безочливост на 1% безумно богати, за които няма правила, както и срещу правителствата, които стоят безучастно и приемат подкупи. Заради перфектната си визуална опаковка, режисурата, декорите, локациите и музиката му са на космическо ниво. На 10-о място е заради недотам изпипания си сценарий, който на моменти прекалява с използването на жанрови клишета, както и заради изключително слабия последен епизод, чийто финален обрат е не просто зле написан, но и нелеп, нереалистичен и разочароващ.

Незабравим момент:  Играта на топчета в шести епизод.

MVP: Хо Йон-юнг. Младата актриса играе дезертьор от Северна Корея, чиято история и актьорска игра водят до на-емоционалните моменти в сериала. А Instagram профилът и е най-добрият пример за безкрайната популярност на Squid Game, известна с моделските си ангажименти, HoYeon Jung имаше 400 000 последователи преди Netflix да пусне сериала, сега, три месеца и половина по късно, тя е следвана от близо 24 милиона души.

  1. This is us – Season 5 (Това сме ние – Сезон 5) NBC/ FOX

За какво е? Шоуто проследява животите на семейство Пиърсън в рамките на 60 години. В днешно време историята се върти около тризнаците Рандал, Кевин и Кейт (Рандал е чернокож и е осиновен на мястото на оригиналния тризнак, който умира при раждането), има и постоянни флашбеци (сцени в миналото) към 80-те години когато тризнаците са малки и там фокусът е върху родителите им, Джак и Ребека, друга времева линия е около 2000-а година, когато тризнаците са тинейджъри, както и друга, в бъдеще време, която се развива около 2040-а година.

Защо е тук? Защото продължава да бъде най-амбициозният сериал в телевизионния ефир. Шоу, което се развива в над 5 времеви линии (понякога и повече) без да има фантастични елементи, идея, която никога не е правена досега.  Пети сезон навлезе изцяло и в бъдещата времева линия на сериала, която ще бъде още по-подробно разгледана в бъдещия  шести и последен сезон. Не спира и да разглежда интересни и сложни въпроси като: Какво е да си афроамериканец, осиновен от семейство от кавказка раса? Могат ли двама братя да се обичат безкрайно много, но и да изпитват ненавист един към друг в същото време? Какво е да живееш с алцхаймер? Сериалът е и последния хит създаден от национална телевизия, а не от кабелна или от стрийминг платформа.

Незабравим момент: Всички конфликти между Рандал и Кевин (Стърлинг Кей Браун и Джъстин Хартли са фантастични в ролите),но и сцените им на братска обич, двамата владееха екрана през целия сезон.

MVP: Манди Мур, единствената актриса, която има главна роля във всичките 5 времеви линии. Тя оправдава доверието вложено в нея и съумява да бъде изумителна във всяка една от тях. А за химията и с Майло Вентимилия може да се изпишат романи.

 

8. Loki (Локи) Disney +

Какво е? Loki е третият сериал на Marvel за стрийминг платформата Disney+. Преди него бяха WandaVision и The Falcon and the Winter Soldier. Различното при Loki, особено за ЛГБТИ+ обществото е, че главният персонаж беше обявен за първия бисексуален такъв във Вселената на Marvel (MCU) (не говорим за комиксите, а за филмите и сериалите). Сериалът продължава историята на Loki след като успя да открадне Тесеракта по време на пътуване във времето (в миналото) на част от Отмъстителите, събитие, което видяхме в Avengers: Endgame (2019). Въпросната алтернативна версия на Loki попада в пустиня, а секунди след това бива похитена от мистериозния Орган за времеви отклонения (TVA) – бюрократична организация, която съществува извън времето и пространството и наблюдава времевата линия. Те дават на Loki да избира: да бъде заличен  поради това, че е “времеви вариант”, или да помогне за поправянето на проблемна времевата линия причинена от друг негов вариант от женски пол.

Защо е тук? Loki е един от най-големите рискове, които MCU и Disney някога са поемали, не се притеснява да бъде комплексен, сложен, оплетен, както и много по-мрачен и зрял от обичайните им продукти. Представяйки дълбока дисекция на самосъжалението, егоцентризма, болните амбиции и болезнената самота, сериалът няма притеснения да задава екзистенциални въпроси като: “Какво оформя личностните ни характеристики и възможно ли е да се промени на зряла възраст? Какво стои зад изкуплението? И можем ли да избираме сами съдбата си или тя е предопределена от по-висши сили? Специалните визуални ефекти, декорите и екшън сцените са на космическо ниво и не се различават по много по-високо бюджетните им филми.

Незабравим момент: Всички сцени на Ричард И. Грант и Джонатан Мейджърс, но най-вече последните им моменти.

MVP: Том Хиделстън не спира да удивлява с нюансирания си портрет на нарцисиста Loki, като постига немислимото – да надскочи самия себе си и всичките си предишни участия в продукциите на MCU, подарявайки ни най-добрата си игра до момента.

  1. American Crime Story: Impeachment (Американска криминална история: Импийчмънт) – FX/FOX

Какво е?  Сезон 3 (10 епизода) на мега успешната антологична поредица на Раян Мърфи и Брад Фалчук, посветена на реални американски престъпления, които по някакъв начин са белязали САЩ. След два сезона посветени на убийства (първият сезон беше зa прoцeca за убийство cрeщу O’Джeй Cимпcън, a втoрият зa убийството нa Джaни Вeрcaчe), то за третия сезон те се спират на секс скандала, който променя завинаги американската политика, а именно за отношенията между американския президент в периода 1993 – 2001 – Бил Клинтън – и най-известната стажантка на всички времена – Моника Люински, както и за всичките му последствия.

Защо е тук? Заради огромната си амбиция, обхваща страшно много материал, персонажи и събития, и го прави с привидна лекота. Решението на сценаристката  Сара Бърджис  да се фокусира върху гледната точка не само на Люински, но и на още три жени: Линда Трип – секретарка в Белия дом, а след това прехвърлена в службата по обществени въпроси на Пентагона, тя е довереницата на Люински, която и забива нож в гърба и тайно записва интимните им разговори, Пола Джоунс – бивш чиновник на щата Арканзас, тя завежда дело за сексуален тормоз срещу Клинтън през 1994 г., подигравана и хулена от медиите, тя бива взета сериозно чак след скандала с Люински 4 години по-късно, и Хилари Клинтън, измамената съпруга, която стои зад много от политическите успехи на мъжа си, а не върху тази на Бил Клинтън както в предни продукции, книги или статии, прави минисериалът специален, дълбок и изненадващо докосващ.

Незабравим момент: 12 часовият травмиращ разпит на Моника Люински, незаконно извършен в хотелска стая.

MVP: Сара Полсън, Бийни Фелдстийн, Клайв Оуен, Марго Мартиндейл и Еди Фалко, са невероятни, но Анали Ашфорд в ролята на наивната Пола Джоунс е повече от великолепна, актрисата успява да превърне преекспониран и пародиен персонаж (най-вече в медиите) в жена от плът и кръв, заслужаваща уважение и емпатия, жертва на обстоятелствата и на хората около себе си.

 

  1. Its a Sin (Греховно) – HBO   

Какво е?  Британският минисериал се състои от пет епизода и говори за приятелството и любовта по време на СПИН-кризата през 80-те – без поза, но и без излишно омекотяване на грозната действителност, през която милиони хомосексуални хора минават във въпросното десетилетие. Години, в които се смята, че вирусът засяга само тях, поради което никой не си мърда пръста – нито правителствата, нито елита. Никой не предприема нищо и когато фармацевтичните компании решават да трупат милиони на гърба на „болестта на срама“. Мерки се предприемат едва когато коварният вирус „спира да подбира“ според сексуалната ориентация и става общ проблем.  Историята се върти около три младежи – Ричи, Роско и Колин. Те започват нов живот в Лондон, когато и тримата са на 18 – през 1981-ва, без да подозират какво ги дебне.

Защо е тук? Защото създателят и единствен сценарист на сериала – Ръсел Т. Дейвис (Doctor Who, A Very English Scandal), постига чудеса още от първите епизоди – съумява да представи вируса като злодей от хорър филм, да му даде личностни характеристики, че дори и едно тягостно усещане на напрежение и неизбежна катастрофа. Защото показва начина на живот на гей хората по онова време правдоподобно, не е само безкрайна трагедия, но и период на танци, музика, култура, активизъм и много, много секс. It’s a Sin отказва да бъде реквием, даже напротив, не спира да празнува живота на едно задружно и несломимо общество, което не спира да твори, да обича и да се бори, дори когато изглежда, че няма нито един лъч в тунела. Ода на несломимия човешки дух. Епопея, посветена на красотата на живота – дори в най-грозните му моменти.

Незабравим момент:  Сцената на моста в епизод 5, обратът в епизод 3.

MVP: Всички са съвършени, но Калъм Скот Хауълс несъмнено прави една от най-силните роли за последната година в която и да е продукция, наистина съумява да те разсмее и разплаче, понякога дори едновременно, превръщайки персонажа си Колин в трагичен, но едновременно слънчев персонаж. Както и Лидия Уест, тя е сърцето и душата на сериала, играта и трябва да се аплодира на крака.

  1. The Handmaids Tale: Season 4 (Историята на прислужницата: Сезон 4) – Hulu/HBO

Какво е?  Адаптацията на едноименния роман на Маргарет Артууд продължава с нови 10 епизода след като шокира света с първия си сезон през 2017 г., спечели всички възможни награди и се превърна в сензация. Новите епизоди се въртят около Джун и нейната вендета, нейното непокорство и борбата и за свобода. Несигурното бъдеще на семейство Уотърфърд, както и новите предизвикателства към персонажи като Мойта, Емили, Люк и Джанин също са основни точки на сезона.

Защо е тук? Заради нюансирания анализ на различните видове травма в човешкия живот. Изникват въпроси като: Може ли травма да бъде преодоляна без да простим? Възможно ли е наистина да продължим напред, ако не спираме да сънуваме кошмари? Яростта или примирието са по-ценните ни съюзници? Всичко това в комбинация с най-красивата фотография и най-добрата актьорска  игра, която може да си представите (сезон 4 получи цели 10 актьорски номинации на последните награди „Еми“).

Незабравим момент: Джун срещу Серина в епизод седем. Do You Understand Me? (Разбираш ли какво ти говоря?). Незабравим момент, вече  част от златната история на телевизията.

MVP: Вече не останаха прилагателни за таланта на Елизабет Мос, актриса, която има статут на легенда приживе. Тя продължи да смайва всички като показа нови страни на Джун, точно когато всички мислехме, че няма с какво повече да ни изненада. Маделин Брюър, като Джанин, също имаше най-добрия си сезон до момента.

  1. The Great – Season 2 (Велика – Сезон 2) – Hulu/HBO

Какво е? „Велика“ напомня много на „Фаворитката“ (Йоргос Лантимос, 2018) като стилистика и авторство, сниман в същия дворец, и с еднакво впечатляващи декори, прически, грим и костюми, биографичен (но без да бъде исторически достоверен). И двата са писани от Тони Макнамара, който е много близко до стила на приятеля си Лантимос. Разказва за възхода към властта на Екатерина Велика, която се превръща от аутсайдер до най-дълго управлявалата жена владетел в историята на Русия. Виждаме и брака ѝ с император Петър III, като се фокусира върху заговора, който тя заформя срещу него.

Защо е тук? Защото смесицата между историческа драма и модерна черна комедия изпълнена със секс и насилие е опиянителна. Защото диалозите на Макнамара са с влудяващо бърз ритъм, дълги, сложни, хапливи, пълни с интонационни и вербални капани, но и с огромна доза абсурд. Защото е изключително освежаващо е да гледаме сериал без цип на устата в прекалено политическите времена, в които сегашните артисти творят. The Great отива в територии, за които други сериали само мечтаят, и макар абсурдно-комичния тон на сериала да не е подходящ за всеки зрител, говорим за спектакъл, който не може да бъде пропуснат или забравен. Втори сезон започва с с Екатерина на трона. Как ще се справи новата владетелка?

Незабравим момент: Последните сцени на майката на Екатерина, изиграна по феноменален начин от Джилиън Андерсън, едновременно смешни и злокобни.

MVP: Ел Фанинг I Никълъс Холт, и двамата са истинско торнадо в титулярните роли, химията им почти изпепелява екрана, а комедийният им талант е шокиращ и заразяващ.

  1. The White Lotus (Белият лотос) – HBO

Какво е?  Новият минисериал на HBO, който скоро ще бъде превърнат в антология, действието му се развива на луксозен хавайски курорт, на остров Мауи, където и реално е заснет. Проследява ваканциите на различни гости на хотел „Белият лотос“ в рамките на една седмица, предполага се, че трябва да се чувстват в рая, но с изминаването на дните, напрежението и конфликтите се покачват стремглаво, както за тях, така и за привидно дружелюбните и весели служители на хотела. Майк Уайт режисира и пише всичките шест епизода.

Защо е тук? Заради гениалния и на 100% оригинален начин, по който Майк Уайт прави дисекция на последствията от идентично поведение при хора с различен социален статут (може би вдъхновен от най-добрия филм печелил Оскар за последните 20 години – „Паразит“). Защо правилата, наказанията и последствията се променят според това колко пари имаш? Завистта простена ли е ако се намираш в незавидни период от живота ти? Любовта купува ли се с пари? Има ли добри дела, които реално са безкористни? Това са само част от въпросите, на които сериалът дава отговори, макар и амбивалентни.

Незабравим момент: Всяка сцена с участието на Мъри Бартлет и Дженифър Кулидж би могла да влезе тук, но ще се спра на финалните сцени между Пола и Оливия (Британи О’Грейди и Сидни Суини са перфектни в ролите), те заслужено предизвикват най-големите дискусии относно сериала.

 

MVP:  Имаме равенство между Мъри Бартлет и Дженифър Кулидж, двамата актьори правят незабравими роли, като успяват да превърнат ексцентричните си персонажи в хора от плът и кръв, които макар и пълни с недостатъчни, събуждат емпатия, любов и не малка доза смях у зрителите.

  1. Mare of Easttown (Мер от Ийсттаун) – HBO

Какво е?  Лимитираният сериал е създаден и написан от Брад Ингълсби (за който това е първи ТВ проект, досега е писал основно трилъри за големия екран), а всички седем епизода са режисиран от Крейг Зобъл (режисирал трите най-иконични епизода на хитовата драма на HBO – The Lefovers, както и полемични независими филми като Compliance и The Hunt). Кейт Уинслет влиза в ролята на детектив Мер Шийхан, която разследва убийство в малко градче в щата Пенсилвания, но едновременно разглежда животите на жителите му.

Защо е тук? Защото започва като нещо, което сме гледали стотици пъти – мрачна история, в която жена детектив с много сложен и драматичен живот трябва да разкрие  заплетено жестоко убийство в малък град –, но завършва като най-добрия, оригинален и изпълнен с шокиращи обрати трилър за последните няколко века. Тук нямате шанс да отгатнете кой е убиецът, нито как ще се развие историята. Добрият вкус, който струи от минисериала, великолепната и безупречна техническа обработка, висококачествената продукция от рода на декори и костюми, карат зрителят да види нюансите, които гони сценариста. Историята се усеща комплексна, а не повърхностна, трагична, а не сапунена, увлекателна, а не клиширана.

Незабравим момент: Последната сцена на Питърс, сцената на пода между Уинслет и Никълсън, самоличността на убиеца.

MVP: Кейт Уинслет, Еван Питърс и Джулиън Никълсън, и тримата правят най-добрите роли в кариерите си (което в случая на Уинслет и Еванс значи МНОГО), и тримата спечелиха Emmy за ролите си тук, няма как да се избере между тях.

  1. Succession – Season 3 (НаследнициСезон 3) – HBO

Какво е? Нямаше как да не бъде първи! Третият сезон продължава историята на семейството милиардери – Ройс, които държат огромен процент от всички медии в САЩ. Човекът, който стои зад тази империя – Логан Рой – е изключителен садист и се наслаждава да гледа как четирите му деца (Конър, Кендал, Шивон и Роман) се борят кой да бъде наследник, както и за вниманието и одобрението му. В това време фирмата води медийни войни… почти с всички. Сезон 3 настъпва с пълна газ, войната между двама от основните членове на семейството е в пълния си разгар и изглежда, че няма връщане назад. Състои се от 9 епизода.

Защо е тук? Заради феноменалния гений на перото – британец и единствен сценарист на сериала, Джеси Армстронг, Уилям Шекспир на нашето време, той е и голямата звезда на сериала. Диалозите на Джеси. Никой не пише персонажи и диалози като него, целият сериал е пропит от тройни прочити, сарказъм и много черен хумор. Продукцията, декорите, костюмите и сцените заснети в реални локации, сред които най-скъпите места по света. А Армстронг взима брилянтното решение да покаже как живее 1% най-богати хора от 1% много богати хора без да взима страни, той не показва героите си нито като добри, нито като лоши, и макар че всички те са препълнени с негативни качества, не ти оставя друг избор освен да се привържеш към тях, както и да изпитваш съжаление към пропитите им от его, нарцисизъм и егоизъм души.

Незабравим момент: Последните 20 минути, всяка една секунда, от епизод 9. Израженията на лицата на тримата наследника в последната една минута – ICONIC.

MVP: Всички актьори тук, всички до един, са великолепни. Но Джеръми Стронг и Кийрън Кълкин постигнаха чудеса през този сезон.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments