Автор: Иво Стоянов

 

20 най-добри чалга песни за 2021 г. Кои са 20-те песни, които дефинираха поп-фолка през 2021-а г.?

В избора си исках да намеря баланса между хитови и стойностни песни, критериите са ясни: оригиналност, иновативност, популярност, качество, риск, въвеждане на ново течение. Изпълнителят трябва да е представил проект, който или надгражда това, което е правил преди, или поне е на нивото на най-добрата му продукция досега. Песните трябва да са авторски, без кавъри. Търсим не най-хитовете, а най-добрите песни. Видеоклиповете също са важни и са взети под внимание.

Беше пъстра, разнообразна, но и трудна година за жанра, може би затова голяма част от най-качествената продукция излезе в края на годината. 11 солови песни, 9 колаборации. Без повече прелюдии, да започваме:

20. Криско и Тони Стораро – Грешна си

Гледания: 13 633 840

Екип:

продуцент: Криско
Музика и аранжимент: Криско и Maxxseed
текст: Криско
Режисьор Криско и Виктор Антонов – Рик

Накратко: Тони и Криско възпяват грешната жена, тази която разбива сърца без да и мигне окото. В ролята – умопомрачителната Санта Китана, чийто танци дорпинасят много за крайния резултат.

Защо е на 20-о място? Най-успешната година на Криско откакто е в поп-фолка, макар и все още да е далече от върховете, на които беше някога. Бях на косъм да поставя бомбастичния му дует с Галена – “Тръпката”, но това е трети техен дует, докато тази първа колаборация между габровеца и Големия глас на поп-фолка беше наистина шокиращо успешна, и то още с излизането си през месец март. Криско е в свои води и основно рапира, а Стораро пее както само той умее. Резултатът е хитово мрачно парче, за което спомага и дяволитият клип. И макар и да сме слушали много подобни песни, както и да сме гледали доста сходни клипове, съчетанието между двамата изпълнителя прави песента специална и незабравима.

Незабравима част от текста: “Грешна си колкото хиляда вещици!”. Пеенето на Тони Стораро удря право в сърцето, никой не е дефинирал по-добре жени като лиричната героиня. 

19. Емрах – Един на милион

Гледания: 10 261 523

Екип:

продуцент: Пайнер
музика: Теди Александрова, Емрах и Даниел Ганев
текст: Теди Александрова и Емрах
аранжимент: Даниел Ганев
режисьор и сценарист: Людмил Иларионов – Люси
оператор: Иван Иванов

Накратко: Емрах обяснява на половинката си колко е готин и как трябва да го слуша, но същевременно се противопоставя на токсичната ревност, позиция, която адмирирам. 

Защо е на 19-о място? Теди Александрова, често подценявана, се доказва като изключителен автор с това юнско парче. Припевът е болезнено зарибяващ (Пани-пани-пани-пани-паникьоса се, мани-мани-мани-мани омагьоса се), музиката магнетична и опияняваща, текстът игрив и много различен от масата. Песен, която едновременно е поучителна, но и забавна, за което спомага и вокалното изпълнение на Емрах. Видеото е прилично, има няколко не особено оригинални визуални метафори, свежи визии, готини мацки, но дотам. И все пак, това е едновременно най-добрата песен и най-големият хит в кариерата на най-младия от изпълнителите Стораро,  чакат още много успехи. 

Незабравима част от текста: „Дори една вечер да бъдеш ти без мен, и край отново, вече имаме проблем! Не спиш, звъниш, крещиш, не си добре.. Нали ти казах, че съм твоето момче? Дори и на приятелите ми звъниш, да ги разпитваш, ма така не става… виж…„ Както казах – твърдо против токсичната ревност! 

18. Деси Слава – Токсичен

Гледания: 5 537 219 (комбинация между двете официални видеа на песента)

Екип: 

продуцент: Хит Микс и Ню Мюзик
музика: Йорданчо Василковски – Оцко и Деси Слава
аранжимент: Йорданчо Василковски – Оцко и HMM Team
текст: Симона Миланова
режисьор и сценарист: Станислав Христов – Стенли
Оператор: Виктор Милушев
Статисти: Георги Флоров

Накратко: Деси пее за токсичния мъж, който се опитва да разлюби след поредната му изневяра, в това време виждаме, че той е фен на бурния нощен живот в София.  

Защо е на 18-о място? Първата от трите песни на Деси Слава в “Хит Микс” (певицата вече не е част от въпросната фирма) си остана и най-добрата. Излязла през май месец, “Токсичен” притежава невероятния заряд на най-добрите хитове на Оцко, божественото изпълнение на Деси и огнен аранжимент, но основната причина да бъде тук е бруталното видео, безкомпромисно, показващо реалността на нощна София, изпълнено с обрати и със звездни гости, сред които Азис, Галин, Лидия и Фики, както и плеяда от страхотни статисти, които спомагат за трайния му ефект у зрителя. Адмирации към Стенли за великолепната работа. Определено, става въпрос за проект, който заслужаваше по-голямо внимание. 

Незабравима част от текста:  “Да омагьосваш ти си отличен, да те обичат си токсичен.” Десислава резюмира българския прототип за гъзар в едно изречение.

17. Емилия x Флорин Салам x Кости – Турбуленция

Гледания: 37 080 179

Екип:

продуцент: EM productions и Diamond Beat Production
музика и аранжимент: Кости Йонита
текст: Кости Йонита и Николай Пашев
режисьор и сценарист: Валери Милев
оператор: Орлин Руевски и Алекс Чаузу
статисти: Мира Драганова

Накратко: Емилия, Флорин Салам и Кости налагат кючека из цялото земно кълбо, като по този начин предизвикват турбуленция. 

Защо е на 17-о място? Най-гледаната българска песен за годината се наложи като хит и в съседни балкански държави, особено в Румъния, благодарение на което събра внушителните 37 милиона гледания, и то само за 7 месеца ( излезе на 15.06.2021). Типичен, но наистина брутален, балкански бийт, много хитов power от Флорин Салам, който има най-силния момент в парчето, и страхотни вокали от Емилия, както и невероятно присъствие във видеото, което наподобява късометражен филм, със стотици статисти, кой от кой по-интересен, майсторски заснето от феноменалния Валери Милев (в поп-фолк жанра той е работил само с Камелия, Галена и Емилия), песента продължава да размазва в дискотеките, не е по-напред заради липсата на оригиналност чисто стилово, както и заради по-повърхностния си и типичен за жанра текст. Това е и последната песен на Емилия в Пайнер, макар че те дори не фигурират като продуценти, ако не броим дъщерната им фирма, собственост на Николай Пашев, Diamond Beat Production, EM productions е новосъздадената фирма на Емилия, която определено е готова да постига нови върхове. 

Незабравима част от текста:  “Turu-ru-tu-tu-tu-tu, Turu-ru-tu-tu-tu-tu
Ta-ra-ra-ra-ra-ra na-na, Ta-ra-ra-ra-ra-ra na-na
Na-na-na-ta-ta-ta-ta, Na-na-na-ta-ta-ta-ta
Lai-la-la-la la, Lai-la-la-la l.”
Частта на Флорин Салам между куплетите и припева е любимата част от песента за всички, макар и да е само тананикане.

16. Галин и Симона – Vendetta 

Гледания: 9 372 781

Екип: 

продуцент: Алфа Мюзик
Музика и аранжимент: Деян Асенов
Текст: Лора Димитрова
Режисьор и сценарист: Станислав Христов – Стенли

Накратко: Галин и Симона разказват историята на бивши гаджета, които не могат да се забравят един друг, но въпреки това, са решени да продължат напред соло. 

Защо е на 16-о място? Втори проект, който е тук най-вече заради видеото си, отново дело на Стенли – виртуоз с камерата. Клипът разказва невероятна лятна приказка, с прелестни пейзажи и визии. Конете също са много красиви. Прилична актьорска игра и страхотно изпяване от Галин и Симона, които си пасват чудесно като дует. Песента също е хубава, юлско, лятно парче, с много заряд, но без оригиналността и перфектността, които притежава видеото. 

Незабравима част от текста:  “На мене ми преписват всякакви лъжи – антидепресанти, бройки и коли”. Галин демонстрира колко богато въображение могат да имат завистливите клюкари.

15. Теди Александрова и Илиян – Автомата

Гледания: 12 705 862

Екип: 

продуцент: Пайнер
музика: Теди Александрова и Даниел Ганев
текст: Теди Александрова
аранжимент: Даниел Ганев
режисьор, сценарист и оператор: Николай Скерлев

Накратко: Лиричните образи на Теди и Илиян са огнена двойка, обичат да се дразнят, а междувременно владеят нощния живот. 

Защо е на 15-о място? Ако “Турбуленция” е балкански дискотечен хит за 2021-а, то “Автомата” е кючекът на годината (тук не броим кючеци, които са основно инструментали). Александрова често взима тази титла, а колаборациите и с Илиян винаги са на много високо ниво, както и съавторството и с Ганев. Хем любовна, хем гангстерска, хем сексуална, песента, излязла през май месец, има всичко, което се изисква от един модерен фолк кючек – силен текст, агресивно изпяване и влудяваща музика, която съчетава различни стилове. Клипът е красив, нищо ново или интересно – имиджов, но прекрасно осветен и заснет. 

Незабравима част от текста:  “На жените, взимам им душите, и каквото искам правя си с тях! Но ако кажа, че теб не те обичам, значи, че обричам душата си на грях!” Илиян знае как да подкоси краката на всекиго. А фразата на Теди: “Шумът на парите, гали ми ушите!” подсилва закачливата страна на песента. 

14. Цветелина Янева – Бой, бой

Гледания: 8 567 242 

Екип: 

продуцент: Пайнер
музика и аранжимент: Даниел Ганев
текст: Анастасия Мавродиева и Росен Димитров
режисьор и сценарист: Николай Нанков
оператор: Николай Скерлев

Накратко: Цветелина Янева разказва за жена, която обича да командва, която знае как да и бъдат изпълнени всичките прищевки, и която не се страхува да ползва насилие за да получи каквото иска. 

Защо е на 14-о място? Турбо фолк, така може да се дефинира този проект, излязъл през март месец. Гъзарски, агресивен, безкомпромисен. Огненият заряд на Ганев, съвършеното вокално изпълнение на Цвети, както и перфектната и игра във видеото, визиите, работата на Нанков, баскетболната топка за 25 000 евро, няма детайл, който да не е 10 от 10. Даже 11 от 10. Не е по-напред, само защото другите песни имат повече дълбочина, но ако говорим за турбо фолк, “Бой, бой” е достойно продължение на “Феноменален” на Галена, отново дело на Даниел Ганев. 

Незабравима част от текста:  Трябва да ме гледаш в очите, трябва да ме следваш по петите, ще повтаряш че съм номер едно, много да ме слушаш е за твое добро”. Цвети Янева знае как да бъде доминантната фигура във връзката! 

13. Лорена – Черна орхидея

Гледания: 3 453 331

Екип: 

продуцент: Хит Микс
музика: Деян Асенов, Петър Петров и Александър Попов
аранжимент: Деян Асенов
текст: Петър Петров, Александър Попов
режисьор и сценарист: Станислав Христов – Стенли

Накратко: Лорена разказва гледната точка на измамената съпруга, и макар и да не одобрявам, че привидно оневинява мъжа, не мога да не оценя лириката и дълбочината на нейното излияние. 

Защо е на 13-о място? Лорена роди през 2021-а, но това не и попречи да продължава да бъде кралицата на “Хит Микс”, нейните проекти винаги са различни и изпипани, невинаги уцелва, но никога не се страхува да рискува. “Черна орхидея” е право в десетката, песен, наподобяваща на клетва, подкрепена със злокобно, art видео. Трето на Стенли в класацията, който отново твори изкуство, едновременно зловещо и красиво, видеото е перфектната визуална обложка на песента, голяма заслуга има и страхотната актьорска игра на Лорена, а сексапилният мъжки модел само спомага за крайния ефект.  

Незабравима част от текста:  Гради ли планове за две деца без име, за теб е само гост – ще чуваш забрави ме”.  Жестокостта на наранената съпруга в действие.

12. Джена – Чуй ме

Гледания: 2 393 352

Екип: 

продуцент: Пайнер
музика и аранжимент: Даниел Ганев
текст: Анастасия Мавродиева, Росен Димитров, Соня Ангелова и Джена
режисьор и сценарист: Виктор Антонов – Рик
оператор: Радослав Гочев

Накратко: Джена разказва за токсичните отношения между двама души, за болката, която мъжът до нея и причинява, докато твърди, че я обича. 

Защо е на 12-о място? Джена изкара четири проекта, и докато дуета и с Тита – “Да си траят” имаше известни проблеми, то другите три – “Моят номер”, “Нощите на теб ми ухаят” и “Чуй ме” са близко до съвършенството. Спрях се на “Чуй ме”, излязла ноември месец, защото съдържа есенцията на Джена, тя е много добър разказвач на истории. Ганев е направил звънлива и интересна музика, текстът е много различен, изпълнен с реторични въпроси, метафори и алегории. А клипът, допълва всичко това с много символика, топ работа на тандема Антонов – Гочев, празният кино салон е е невероятно попадение. Проект, който заслужава много по-голяма популярност. През 2021-а, Джена пусна на пазара и шестия си поп-фолк албум – “Чуй ме”. 

Незабравима част от текста:  Боли ме, как не ме целуна, как, ти каза: “Пука ми за тебе, знай!”. Гледал ли си филми дето се обичат? С нас не си приличат те – грешни сме!“. Джена описва прекрасно колко болезнена може да бъде липсата на логика, последователност и здрав разум в действията на човека до нас. 

11. Илиян Бойд – Името ти

Гледания: 1 956 135 

Екип: 

продуцент: Пайнер
музика и аранжимент: Даниел Ганев
текст: Росен Димитров и Сиана
режисьор: Виктор Антонов – Рик
оператор: Радослав Гочев

Накратко: Илиян разказва за делириума на мъж, който не може да преживее липсата на жената на сърцето си. 

Защо е на 11-о място? Илиян има десетки тотални хитове зад гърба си, но “Името ти”, излязла към края на годината – 29 ноември, е може би най-добрата соло песен в кариерата му, лирична, сърцераздирателна (благодарение на вокалното майсторство на изпълнителя) и много въздействаща. Стилното видео, отново на тандема Антонов – Гочев, изпълнено с визуални алегории, дръзки визии и много сърце превръща този проект във вечен.  

Незабравима част от текста:  Като чуя името ти ми се допива, като пия ми се звъни, пръстите си хапя и спирам”. Агонията, която съпътства силата на волята в песен.

10. Лео – Да се влюбиш

Гледания: 7 014 245

Екип: 

продуцент: Хит Микс
музика и аранжимент: Йорданчо Василковски – Оцко и HMM Team
текст: Анастасия Мавродиева
режисьор и сценарист: Людмил Иларионов – Люси
оператор: Виктор Милушев

Накратко: Лео кълне бившата си. 

Защо е на 10-о място? Лео направи изключителен дебют на 28 юни, 2021-а, с дует с Деси Слава – “Болката ти любима”, който се хареса, но не се наложи. А малко след това, на 24 август, шокира гилдията с този турбо хит. “Да се влюбиш”, подобно на “Черна орхидея” на Лорена, е песен клетва, но за разлика от предната, не се усеща мрачна и злокобна, а директно жестока, тъй като е отправена по-иновативен и неправен досега начин, а именно, чрез добри пожелания, които се превръщат в нещо съвсем различно. Текстът е безумно добър, той е и основната причина парчето да бъде толкова напред, адмирации към Анастасия Мавродиева, а припевът директно пристрастяващ (милиони тиктоци бяха направени на парчето, някои дори по-добри от оригинала). Гласът на Лео е много нежен и емоционален в припевите, но куплетите можеха да бъдат изпълнени една идея по-въздействащо. Музиката много добра, весела, поради което не те подготвя за това, което идва. Клипът е стандартен – красив, придаващ лятно настроение, изпълняващ целта си, но не и оригинален или отличаващ се.  

Незабравима част от текста:  “Искам много силно в него да се влюбиш! Да ти стига, да не искаш да го губиш. Да ти е храната, въздуха, водата… Да си с него — най-добрата! Да си сигурна за теб, че всичко дава… Да откриеш пръстен в джоба му тогава, да се радваш, да му кажеш като луда, а той да каже: „Имам друга“!“. Нямаше как да не напиша целия припев, защото ефектът му е много по-силен като е в този си вид. Напомняне как добрите помисли могат да крият други, по-мрачни помисли. 

9. Лидия и Константин – Грешници

Гледания: 14 229 244

Екип: 

продуцент: Алфа Мюзик
музика: Галин и Деян Асенов
текст: Лидия, Галин и Анастасия Мавродиева
аранжимент: Деян Асенов
режисьор и сценарист: Людмил Иларионов – Люси
оператор: Виктор Костов

Накратко: Лидия и Константин ни потапят в атмосферата на извънбрачната им афера. 

Защо е на 9-о място? Най-вече заради извънземното вокално изпълнение на Лидия, един от най-добрите и въздействащи гласове в жанра. Всичко в песента е изпипано до съвършенство – музика, текст, аранжимент. Видеото е приказно красиво, Лидия е ослепителна, много добра операторска работа от Виктор Костов. Константин се вписва много добре и придава тежест на парчето. Пример за много добър класически поп-фолк, и перфектен контрапункт на “Черна орхидея” на Лорена. Излезе още през 12 февруари, но година по-късно, не спира да се слуша. 

Незабравима част от текста:  Пълна стая с лъжи, как да скрием да не личи, една любов като за три, която бавно изгаря ни без да убива”. Мазохизмът на забранената любов в песен. 

8. Теди Александрова и Monkey – Ало, ало

Гледания: 3 374 615

Екип: 

продуцент: Пайнер
музика: Даниел Ганев и Теди Александрова
текст: Теди Александрова
аранжимент: Даниел Ганев
режисьор и сценарист: Людмил Иларионов – Люси
оператор: Йордан Петков

Накратко: Теди се опитва да обясни важни неща на половинката си, сред които, безкористната любов, която изпитва към него. 

Защо е на 8-о място? Дългогодишните фенове на жанра знаят, че Теди Александрова е една от най-талантливите певици в него – композира, аранжира, пише текстове и има един от най-красивите и нежни гласове.  Певицата предпочита да крие гласа си зад рапиране и зад турбо фолк парчета, които не позволяват да го покаже в пълния си ранг. Но тук тя излива душата си и резултатът е едно от най-безупречните вокални изпълнения на годината, макар и да излиза малко преди нейния край – 11 декември. С глас галещ като коприна, но едновременно секси и игрив, певицата разтапя слушателите с лиричен поп-фолк. Видеото е най-добрият имиджов клип за годината, безупречна работа на екипа Люси – Петков, а изпълнителната на Пайнер никога не е била по-красива. Теди имаше най-силната година в кариерата си, освен с тази и с гореспомената “Автомата”, тя направи още една успешна колаборация с Илиян – “Влизам и гърмя”, още една лирична песен, дуетът с Емрах – “Обичам те”, провокативен дует с Емануела, който взриви ТикТок – “Дърпай я”, написа няколко песни за Емрах и удари по едно рамо на дебютантките Палома и Тина. А черешката на тортата беше третия и студиен албум – “Сърце мое”. Александрова видимо не мисли да забавя ритъма и вече подкара 2022-а с чувствената песен на Фики – “Дай ми знак”, на която е съавтор и в музиката, и в текста. 

Незабравима част от текста:  Наранена, наранена, но по твоите устни адски зарибена, не е мания и не е параноя, но в душата и главата си съм твоя”. Текстът се лее в типичния за Теди стил. Много силна е и фразата: “Аз и ти – едно сърце в различно време”.

7. Галин – Да си ми ти

Гледания: 1 911 567 

Екип: 

продуцент: Пайнер и Алфа Мюзик
Музика: Галин, Иван Димитров и Ерик Гергинов – Blackout
Текст: Галин, Иван Димитров, Станислава Василева, Анастасия Мавродиева и Бобката
Аранжимент: Деян Асенов
Режисьор и сценарист: Виктор Антонов – Рик
Оператор: Станислава Василева и Виктор Антонов – Рик

Накратко: Галин поставя себе си в ролята на особено жесток “злодей”, той не обича жената до себе си, удивлява се на наивността и, възползва се от любовта и, и в един хубав момент просто я зарязва, всичко, защото е бил нараняван преди в любовта и не се чувства способен да обича отново или това е само извинение?

Защо е на 7-о място? Това е най-добрият проект в кариерата на Галин, проектът, който го затвърди като артист-изпълнител от най-висок клас, щеше да е по-напред ако не беше излязла 9 дни преди края на годината (22 декември). Различна песен, изпълнена с гняв, неприкрита жестокост и силни метафори – “Разхвърляната стая с пръснатите дрехи – за тебе си оставам като в рицарски доспехи” (тук се подчертава наивността на жертвата, нейната неспособност да види какво всъщност и се случва). Нежната история на видеото (ако не броим финалния обрат), заснето като документален филм, отново аплодисменти за Виктор Антонов, контрастира перфектно с текста, което придава още дълбочина на проекта. Изпълнението е много чувствено и си личи, че това е особено лична песен за изпълнителя.

Незабравима част от текста: “Бутилките от снощи на стъклената маса, милата ми как ги гледа все едно цветя са”, никога алкохолизмът не е бил представян по-злокобен и мрачен начин. Адмирации, безспорно това е текстът на годината. 

6. Меди – Рана

Гледания: 9 110 528

Екип: 

продуцент: Меди
музика: Меди
аранжимент: Йорданчо Василкоски – Оцко и Дани Димитров
текст: Анастасия Мавродиева
режисьор: Виктор Антонов – Рик
оператор: Радослав Гочев

Накратко: Меди разказва за любовните си рани.  

Защо е на 6-о място? Меди е дефиниция за АРТИСТ с главни букви. Талантът му е отвън границите на човешкото. “Рана” е лирика в песен. Написана от самия него, и  подкрепена от великолепния текст на Мавродиева, както и от хитовия аранжимент на Оцко и на Дани Димитров, песента е като мехлем за душата заради кадифения глас на изпълнителя, роден да въздейства с всеки тон, който изпее. Песента излезе в средата на годината – 15 юни, а клипът към нея е може би най-доброто соло видео за изпълнителя, убийствени визии, извънземно излъчване и страхотна заигравка със синия цвят, поредно браво за екипа Антонов-Гочев. 

Незабравима част от текста:  Каза ми да те обичам, каза да не те оставям, никога не те оставих, много те обичах, а накрая да си тръгнеш не е честно. Не е честно, не е честно, не е честно…”. Не песен, а монолог, не монолог, а изповед. 

5. Галена и Азис – А+Г=ВНЛ

Гледания: 18 142 187 

Екип: 

продуцент: Пайнер
музика: Йорданчо Василковски – Оцко & HMM Team
текст: Анастасия Мавродиева и Росен Димитров
аранжимент, запис, микс и мастер: Даниел Ганев
цигулка: Kristian Xhaferaj
режисьор: Георги Марков, Георги Манов
оператор: Георги Марков

Накратко: Песен за носталгията по първата любов, за вечната искра, която тя носи, за това, което идва след като тя си отиде.

Защо е на 5-о място? Кралят и Кралицата (феновете на Глория да не ми се сърдят, нейното място винаги ще се пази) на поп-фолка се събраха в дългоочакван дует. Резултатът бяха десетки счупени рекорди: най-гледана българска песен за 24 часа, най-гледаната българска песен за една седмица, първо място в трендинг над един месец, първи места в трендинг в други държави, милиона гледания само за месец. Рекорден брой тиктоци. И какво ли още не. Когато двамата души, които усещат музиката по този начин, които дишат чрез нея, които са родени да творят, се съберат, резултатът е песен за вечността. Решението на двамата изпълнители да направят по-стилен и изчистен клип за да може песента да изпъкне още повече се оказа правилно. Въпреки това, сцените във влака вече са иконични, благодарение на добре познатия на Галена, и меко казано, легендарен екип съставен от Георги Манов и Георги Марков, както и диалозите в началото (изиграни великолепно от гласовете на големите Владо Пенев и Силвия Лулчева).  Подобно на “Да си ми ти” на Галин, щеше да е по-напред ако не беше излязла малко преди края на годината (9 декември).

Незабравима част от текста: “Помня бяхме малки, джобовете празни, а кръвта ми пълна с тебе, обещах да си ми първия, ти ми беше първата на мене. А+Г= ВНЛ, буквите ни по стените още са ми пред очите, времето не ги изтри…”  Трогателно описание на онази първа любов, която оставя вечна следа.

4. Симона – Пак/ Галин – Пак

Гледания – Симона: 6 326 437 
Гледания – Галин: 2 325 119

Екип: 

продуцент: Алфа Мюзик
Музика: Весела Думанова, Галин и Деян Асенов
Текст: Весела Думанова, Петя Радева
Аранжимент: Деян Асенов
Режисьор и сценарист: Иван Димитров-Torex и Галин
Оператор: Андрей Кряколов и Иван Димитров- Torex

Накратко: Сходно на Илиян, Галин и Симона разказват за лудостта, до която може да доведе любовната мъка, за болката, която причинява.

Защо е на 4-о място? Не е първият път, в който чуваме една и съща песен изпята в мъжка и в женска версия, но е първият път в който двете версии се пускат в една съща седмица (съответно 1 и 8 ноември), но с коренно различна визуална концепция. Видеото на Симона е имиджово и футуристично, залага изцяло на харизмата и излъчването и, които са толкова ярки, че са повече от достатъчни. Видеото на Галин се възползва от ретро звученето на песента и прави видео, което изглежда заснето през 1995-а година. Говорейки за ретро звученето на песента, авторката Весела Думанова, непознато име до момента, е направила чудеса и с музиката, и с текста, има магия в парчето и звучи едновременно ретро и модерно, с една дума – неустоимо. 

Незабравима част от текста:  Не знам с мене ти какво направи, гледам луната, дори в нея виждам теб. Отрова в чашата ли ми добави, покой да нямам, щом далече си от мен”. Любовната агония може да доведе до лудост. 

3. Симона – Момиче от лед

Гледания: 9 779 928 

Екип: 

продуцент: Алфа Мюзик
музика: Галин, Ерик Гергинов – Blackout и Симона
текст: Галин, Петя Радева и Ерик Гергинов – Blackout
аранжимент: Павел Казаков и Ерик Гергинов – Blackout
режисьор и сценарист: Виктор Антонов
оператор: Виктор Милушев

Накратко: Дисекция на споровете, терзанията, разговорите, които водим сами със себе си – гениална идея, екзекутирана до съвършенство.

Защо е трета? Симона, Симона, Симона. На 26 април светът се запозна с нея. И оттогава жанрът не е същият. Дебютът не на годината, а на десетилетието. Глас, харизма, талант, визия, излъчване, присъствие, но и едно магнетично усещане за новост, се събират и раждат звездата на Алфа Мюзик. “Момиче от лед” е най-различната песен от всички излизали през 2021-а, най-нестандартния дебют въобще някога правен в жанра, невероятно сполучлива смесица от стилове, над която за работили доста хора, сред които самата Сама, но чийто краен резултат е достоен за рекордите на гилдията. Ерик Гергинов – Blackout е името от екипа, което се отличава и от което се надявам да чуем още неща. Както и поредната удивителна работа на режисьора Рик, който създава дръзко, предизвикателно, но изключително изпипано видео, което е пълно с послания за по-внимателно гледащите зрители. Колкото до Симона, тя не само успя да влезе с 3 песни в този топ 20, но и да даде сериозно рамо на колегата си Адам в сполучливата “Agapi Mou”. Е, взе участие и в един от провалите на годината – “Земетръс”, но за него е по-добре да не говорим, на всеки му е позволена по една грешка. Можем само да тръпнем в очакване колко върхове ще покори Симона през 2022 г. 

Незабравима част от текста:  “Гадният ми разби сърцето, новият плаща, за което! Толкова е добро момчето! Ах, сърце проклето! Страшен е, прави ми вечеря!
Не преглъщам теб! Във легло носи ми кафето! Тук до мен, не и във сърцето! Мил е той и пита ме: “Нещо хапна ли”? Аз прехапвам устните, за тебе ме боли!
“.
Забележително е да видим толкова комплексен вътрешен монолог във формата на песен.  
2. Меди – Да си тук/ Галена – Къде беше ти

Гледания – Меди: 15 395 113
Гледания – Галена: 11 137 188

Екип: 

продуцент: Меди
музика: Меди и Александър Асенов
аранжимент: Александър Асенов и Даниел Ганев
текст: Мариета Ангелова
режисьор: Виктор Антонов
оператор: Радослав Гочев

Накратко: Лирическият герой на Меди не е оценил лирическата героиня на Галена докато са били заедно, сега съжалява, но тя вече няма интерес. Тя не може да му прости, а той просто иска тя да бъде щастлива, макар и без него. Песен за великодушието в любовта.

Защо е втора? Първият път за нашата родина, в който една и съща песен се пее два пъти, от двама различни изпълнители, но с различен текст, който демонстрира две гледни точки за една и съща случка, а именно, причините зад една раздяла.  Гледната точка на Меди излезе 3 дни преди края на 2020-а година (28 декември), но се разви и наложи през 2021-а, затова я броя към тази година. Гледната точка на Галена си излезе през 2021-а (19 януари), което подсилва аргумента ми. Оригиналната идея е страхотно реализирана, изпълненията и на двамата са космически, галят всички възможни сетива. Музиката на Меди и изпълнението му на китарата – вълшебни. Текстовете и на двете версии режат сърцето. Видеата са dark, секси, стилни, въздействащи, силно изиграни, отново изумителна работа от Виктор Антонов. Безбожно, дори сюрреалистично добър, проект за нашите ширини, не песен, а поезия, щеше да бъде пръв ако Меди не беше пуснал неговата версия по-миналата година, и ако идната песен не съществуваше. Това беше втора поредна година, в която Меди владее жанра сред мъжете, безспорният крал (Азис, пази се). Освен двете песни в тази класация, той пусна два супер успешни дуета – “Скандал” с Галена и “Филм за нас” с Цвети Янева. Не мога да не спомена и незабравимото му живо изпълнение в “Гласът на България”.

Незабравима част от текста:

При Меди:

“Никога цвете не ти подарих, бях се помислил за много велик. Беше глупост за мене, да съм нежен със тебе. С теб не танцувах един път дори, колкото и да ме молеше ти. И редовно за тебе, нямах никакво време.” Много е трогателно да чуеш мъж да показва такава нежност, лиричност и дълбока емоция.

При Галена:

“Къде беше ти, танца ни с теб го танцувах сама, гледаш ли ме как танцувам сега, само че вече с друг. Вече друг си така ли, а с мен не можа ли?”  Боли да гледаш бившата си половинка в подобрена версия, когато вече е късно за вас….  Изпълнението на Галена е next level. 

1. Галена – Ти не си за мен

Гледания: 15 884 719 

Екип: 

продуцент: Пайнер
музика и аранжимент: Даниел Ганев
текст: Сияна, Мирослав Митев, Галена
режисьор: Виктор Антонов
оператор: Радослав Гочев

Накратко: Галена в ролята на Барби е хванала своя Кен в изневеря. Spoiler alert: She is not happy about it.

Защо е първа? Защото е най-гледаният солов проект за годината, макар че излезе юли месец, защото е безспорният хит на лятото, защото е дефиницията за добра поп-фолк песен. Защото Галена и Ганев заедно създават магия. Певицата за пореден път удари в десетката и намери баланса между автентичен и модерен поп-фолка. Текстът няма дълбочината на някои от другите песни в списъка, но е съвършен за стилистиката и посланието на песента и видеото, а изпяването на Галена е безкомпромисно, певицата умее да пресъздава емоции както никоя друга в жанра. Заразяващият припев, надъхващите куплети, агресивно-закачливото изпяване, всичко е на лице. Черешката на тортата е видеото, най-доброто за изминалата година, заснето с пленителната кино техника – stop motion, донесла множество награди на анимационните филми, които я ползват (само студио Laika има 6 Oscar номинации за филми направени с нея). По този начин куклената къща оживява, а визиите на Галена я превръщат в най-добрата версия на Барби досега. Виктор Антонов определено е режисьорът на годината, но ако продължава така, ще се превърне в режисьора на десетилетието. Колкото до Галена, тя не беше просто лидера за 2021-а, тя притежева годината, просто е нейна собственост. Освен трите и песни в тази класация, тя пусна още два супер успешни дуета – “Скандал” с Меди и “Тръпката” с Криско, спечели не само първото, но и второто място в “Гласът на България”, и продължи да трупа успехи в модата.

Незабравима част от текста: „Хубава съм била, но те хванах с друга! По-хубава ли е тя? По-хубаво ли целува?“ изразява перфектно разклатеното самочувствие след раздяла, но „Защо ме гледаш така — да си сменим ли местата? Скоро моите рога ще ти стоят на главата!“ е още по-перфектната закана, че нещата няма да останат така.  И все пак – „Не мога да те деля! Аз не бях от децата, дето вярват в лъжи и си дават нещата!“ е топ моментът на песента, препратка към видеото, но същевременно, дълбок поглед в психиката на лиричната героиня, която от малка не вярна на мъжки номера.   

С това приключва обзора на годината в поп-фолка, ако не сте видели ваша любима песен или изпълнител, то те просто не са отговаряли на горепосочените условия, а сега няма как да не завърша с друго, пагубно, събитие разтресло гилдията, нечестната смърт на безбожно талантливия Денис Теофиков, който ни подари една последна красива балада, която вечно ще ни напомня за него. Почивай в мир, Денис. Няма да те забравим!

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments